Aerodrom Sarajevo se priprema za otvaranje za promet putnika

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je održan sastanak o temi pripreme aerodromskih kapaciteta za otvaranje za civilni zračni promet. Sastanku su osim predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva F BiH, Zavoda za javno zdravstvo F BiH i KS, Federalne uprave za inspekcijske poslove te predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za HMP.
Predstavnici operativnog tima Međunarodnog aerodroma Sarajevo prisutnima su prezentirali materijal “Mjere za rad u toku i nakon COVID-19” čiji cilj je uspostavljanje potrebnih aktivnosti neophodnih za otvaranje aerodroma Sarajevo za putnički saobraćaj civilnih letova. Materijal je sažetak ukupnog Programa mjera sačinjenog na osnovu smjernica za djelovanje regulatora opisanih kroz ICAO Doc 10144 (ICAO Handbook for CAAs on the Management of Aviation Safety Risks related to COVID-19). Kao podloge su korišteni i uporedni podaci o statusu i obimu primjenjenih mjera na aerodromima širom Evrope.
Mjere koje će se primjenjivati u nastavku rada Međunarodnog aerodroma Sarajevo podrazumijevaju set općih mjera, set mjera za radnike te mjere vezane za higijenu i dezinfekciju zrakoplova i prostora.
Opće mjere se odnose na vidljive obavijesti i informiranje putnika i radnika, držanje socijalne/ prostorne distance, postavljanje fizičkih barijera i/ili kontrolnog osoblja na kritičnim mjestima, dezinfekciju ruku, maske za lice, pravilno odlaganje otpada.
Mjere za radnike su vezane za samozaštitu i higijenske mjere kao i reduciranje kontakta sa putnicima i članovima posada zrakoplova. Dezinfekcija zrakoplova i prostora kao treći set mjera će se provoditi pojačano kada je riječ o prostorima uz obavezna provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Kada je riječ o zrakoplovima dezinfekcija će se provoditi sa propisanim dezinfekcijskim sredstvima koje je odobrio avioprijevoznik i proizvođač zrakoplova. Tu je još set specifičnih mjera vezanih za ugostiteljske objekte i trgovine na aerodromu a što je u skladu sa važećim mjerama I naredbama federalnog štaba civilne zaštite i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.
Učesnici sastanka su izrazili zadovoljstvo pripremljenim materijalom i aktivnostima koje se provode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo a vezane su za preveniranje širenja virusa i adekvatnu pripremu za otvaranje aerodroma za zračni promet putnika.